Bebekler Neden Emer?

Bebekler neden emer konusu oturup uzun uzun konuşmamız gereken konulardan bir tanesi. Çünkü özellikle ilk 3 ayda bebekler memede çok fazla durmak isterler. Bu durum da ailelerin bebeklerinin doymadıları duygusunu kuvvetlendirebilir.

Yeni doğan bebekler için meme sadece bir karın doyurma aracı değildir. Ayrıca dünyaya adapte olmalarına yardımcı olan, duygularını düzenlemelerine yardımcı olan bir araçtır. Bebek ve meme ilişkisini sadece beslenmeye indirgemek doğru olmaz.

Şöyle bir genel olarak neden emebileceklerine bakalım sonra detaylı inceleyelim.

  • Acıkınca emerler
  • Gazı sancısı olunca emerler
  • Kaka sancısı olunca emerler
  • Uykusu gelince emelerler
  • Üzülünce emerler
  • Üşüyünce emerler
  • Korkunca emerler
  • Sevinince emerler
  • Annesini özleyince emerler
  • Huzursuz olunca emerler (kalabalık ortamda kucaktan kucağa gezmek bazı bebekleri çok rahatsız eder ve memeden ayrılmak istemezler)
  • Yorulunca emerler
  • Canı sıkılınca emerler
  • Hasta olunca emer
  • Keyifsiz olunca emer
  • Anne karnını özleyince emerler (sıla hasreti)

Emmek için o kadar çok nedenleri vardır ki bazen biz yetişkinler bunu anlamakta güçlük çekebiliyoruz. Oysa bebeklerin tüm dünyası memeden ibaret. Memeyi gözünüzde 1+1 ev gibi düşünün. Bebek tüm ihtiyaçlarını memede yani evinde giderir. Beslenme, tuvalet, uyku, aktivite, sevinç, göz yaşı… Her duyguyu annesinin memesinde yaşar. Bu durum da özellikle ilk 3-4 ay bu şekilde devam eder.

Bu durum aslında çok doğal bir şeyken çevreden gelen sesler nedeniyle annenin kafasında soru işaretleri oluşur. Eyvah memeye mi alıştı? Karnı mı doymuyor? Neden kucağımdan veya memeden başka yerde uyumuyor? Bebeğimin ihtiyaçlarını karşılayamıyor muyum? gibi gibi onlarca soruyla baş başa kalır anne. Bu güzeller güzeli anneye kimse bu durumun tamamen normal olduğunu anlatmazsa da ister istemez yanlış müdehaleler devreye girer. Mesela memede çok kalmasın, doymuyor diye takviye besin verilmesi gibi…

Oysa bebeğin ilk zamanlardaki emme performansı gelecekteki süt miktarımızı belirleyen en önemli faktördür.

Özellikle ilk 30 gün emmesi takviyelerle kısıtlanan bebeklerin annelerinin süt miktarı gerekenin altında kalır. Bu yüzden de ilk günler aslında en müdehale edilmemesi, bebeğin isterse 24 saat memede kalmasına izin verilmesi gereken zamanlardır. Hem yeni dünyasına annesinin koynunda yumuşak bir geçiş yapmış olur, hem de hunharca emeceği için anne bebeğinin ihtiyacı olan süt miktarını üretebilir.

Umarım bebeğinizin ilk aylarda memede sürekli durmasının sadece açlıkla alakalı olmadığını, size her türlü ihtiyaç duyduğunu ifade edebilmişimdir. Böylece dışarıdan gelen çatlak seslere aldırmadan yavrunuzla doya doya vakit geçirebilirsiniz. Unutmayın o bebeğin annesi sadece sizsiniz. Sizden başka kimse bebeğinizin ihtiyaçları konusunda söz sahibi değil. Ve yine bebeğiniz mutsuz olsa sizin kadar üzülecek hiç bir Allah’ın kulu yok. O yüzden boşverin onları, siz içinizden geldiği gibi, bebeğinize iyi geldiği gibi davranmaya devam edin.

Zaten 3-4. ay büyüme atağıyla beraber memeninizde o kadar olmak istemeyecekler. İlk ayların tadını çıkarın.

Güvenli Bağlanma

Güvenli bağlanma dediğimiz durum anne karnında başlar ve ileriki yaşlara kadar devam eder. 9 ay annesinin karnında yaşayan bir bebek aslına ona oldukça güvenli bağlanmıştır. Doğum anında ise bu bağlanma perçinlenir. Annem burada, benim yanımda duygusunu yaşar. Sonrasında ise güvenli bağlanma devam eder. Bu bağlanmayı bozmamak için biz de ilk zamanlarda yavrumuzu kucağımızdan bırakmayız. Özellikle güvenli bağlanmanın devamlılığı için de bebeklerin ilk aylarda annelerinin göğsünde, memesinde olması çok önemlidir.

Anne Karnına En Çok Benzeyen Yer Meme

Memede bulunan montgomery tüberküllerinden salgılanan gözle görülemeyen sıvılar, amniyon sıvısıyla aynı kokuya sahiptir. Bu yüzden doğum sonrasında memeye gelen bebek tanıdık bir yere gelme duygusunu yaşar ve rahatlar. İlerleyen dönemlerde de en ufak sıkıntısında memeye gelip o kokuyu duyunca rahatlayacaktır.

Meme çok fazla uyumak istemelerinin en büyük nedeni de aslında bu kokulardır. Memeye geldiğinde kendini evinde hisseder, güvende hisseder ve çok daha rahat uyur.

Anne Sütü Ağrı Kesicidir

Anne sütünün ağrı kesici özelliği vardır. Belki görmüşsünüzdür emzirirken aşı yapılan bebekler aşı olduklarını hissetmezler bile. Bu yüzden bebekler ağrıları olduğunda da memeye gelirler.Gaz sancısı, kaka sancısı, karın ağrısı, hastalık gibi durumlarda memeye daha çok düşerler. Annelerine ve memelerine sığınırlar.

Kusana Kadar Emebilirler

Bazen bebekler diğer ihtiyaçlarını karşılamak için memede o kadar çok kalırlar ki karınları fazla fazla doyar. Hatta kusup midelerini rahatlatıp emmeye devam etmek isterler. Bu da zaten o sırada problemlerinin açlık olmadığını gösteren örneklerden biridir.

Bire Bir Danışmanlıklar

Atölye ve Eğitimler

Kitaplar


Youtube videolarıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Youtube Videolarım

Instagram gönderilerime aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Instagram Gönderilerim
Alışveriş Sepeti
Scroll to Top