Yerine yatırılan bebek kalıbı günlük konuşma dilimizin o kadar içine girmiş durumdaki bebeklerin asıl yerinin anne göğsü olduğunu sık sık unutmamıza neden oluyor. Özellikle büyüklerimizden sık sık duyduğumuz yerine yatır ki kucağına alışmasın cümleleri yeni doğum yapan annelerin bir hayli kafasını karıştırıyor.
Öncelikle diğer memelilerden farklarımız üstünde durmak istiyorum. İnsanoğlu dışındaki hiç bir memeli bebeğini iyice gelişmeden doğurmuyor. Aramızdaki en büyük fark leğen kemiklerimizin genişliği. Bizim dışımızdaki memeliler daha gelişmiş yavrular doğurabilirken, biz anatomik farklılıklarımız nedeniyle bebeklerimizi erken doğuruyoruz. Doğada da bunun farkını görmek mümkün. Bütün memeli yavruları doğar doğmaz ayağa kalkabiliyor. Oysa bizim yavrularımız yaşamlarını sürdürebilmek için tamamen bize muhtaç oluyor.
Gebeliğimiz 3 trimestırdan oluşuyor. Oysa anatomik yapımız izin verseydi bebeklerimizi 4 trimestırın sonunda yani 12 aylık doğurmamız gerekirdi. Böylece daha hareketli, istediğini daha güzel ifade edebilen yavrularımız olurdu. Ama tahmin edersiniz ki 12 aylık bir bebeği doğurmak bizler için pek mümkün olmayacaktı.
Bütün bu nedenlerle 9 ay karnımızda taşıdığımız yavrumuzun gelişimini tamamlaması için 3-4 ay kadar da göğsümüzde taşımamız gerekiyor. Tıpkı kangurunun yavrusunu 1 yıl cebince taşıması gibi.
Doğum sonrasındaki 3-4 aylık sürede bebeğin yeri yatağı değil, annesinin göğsü.. Orada uyur, uyanır, beslenir ve uyur.
Bebeğiniz Kucağa Çoktan Alıştı
Bu sırada da aslında dünyaya alışma sürecinde yumuşak bir süreçten geçmiş olur. Şöyle düşünün 9 ay boyunca karnımızda olan yavrumuz 7/24 bizim bir nevi kucağımızda yaşadı, yani çoktan kucağa alışmık olarak doğdu. Beraber uyuduk, beraber uyandık, beraber beslendik, beraber duş aldık, beraber tuvalete girdik. Aman dur karnımı 2 dakika kenara bırakayım demedik.
Doğum sonrasında bir anda bebek annenin kucağından uzaklaşmaya başlıyor. Hastanede yatağa yatırılıyor, orada uyuması bekleniyor. Sonraki süreçte de bebekten emzirme sonrası anne kucağı dışındaki yerlerde huzurlu olması bekleniyor. Oysa bu imkansız bir şey.
Bebek karnını doyurup huzurla annesinin koynunda uykuya geçiyor. Anne bebek uyuyunca onu kucağından bırakıyor. Veee 10-15 dakika sonra bebek uyanıyor ve kıyameti koparıyor. Çünkü alışık olmadığı bir durum annesizlik. Hayattaki tek bildiği ve güvendiği insanın yokluğunu yaşıyor. Haliyle panik oluyor ve uyanıp kıyameti koparıyor ki annesi onu bulup sarıp sarmalasın.
İlk 3-4 ayda yavaş yavaş yeni dünyasına adapte olan bebek gittikçe annesiz uykuların da güvenli olduğunu öğreniyor. Annesinin her zaman etrafta olduğunu keşfediyor ve rahatlıyor.
Mama Kullanan Bebekler Nasıl Yatakta Uyayabiliyor?
Yukarıda bahsettiğimiz durum mama kullanan bebekler için geçerli olmuyor. Mama anne sütü gibi kolay sindirilebilen bir şey olmadığı için mama kullanımı sonrası bebek çok derin bir uykuya geçiyor. Derin uykudayken de annesinin yanında olup olmadığını ne yazık ki anlayamıyor.
Özellikle ilk günlerde çeşitli nedenlerden dolayı mama kullanan aileler mamayı bıraktıktan sonra şaşırıyorlar. Bebeklerinden bekledikleri uyku performansı çok değişmiş oluyor. Ve bu durumu bebeklerinin emerek yeterli seviyede karnını doyuramadığına yoruyorlar. Deneme amaçlı mama verdiklerinde de bebek derin uykuya geçiyor. Bu sefer kesin emin oluyorlar bebek doymadığı için yatağında rahat uyuyamıyor diye.
Yenidoğan uykusu
Yenidoğanlar uykuyla uyanık arasında gelip giderler. Genelde memede emerken uyumayı tercih ederler. Emerken yaptıkları şekerleme tadındaki bu uykular onlar için fazlasıyla yeterlidir. Yenidoğanların derin uykuya geçmeye ihtiyaçları yoktur. Hatta sağlık durumlarını üst seviyelerde tutmak için hafif uyku onlar için idealdir. Bir anda emebileceğinden daha yüksek miktarlarda beslenen bebekler derin uykuya geçerler. Derin uykudaki bir bebeğin aksi durumlarda uyanabilmesi mümkün olmadığı için istemediğimiz sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden bebekleri besleyeceksek bile az az sık sık beslememiz her zaman için daha faydalı olacaktır.
Kucağınızda Uyumasına İzin Verin
Bebeğinin yeterince uyumadığından şikayet eden annelere her zaman ilk tavsiyem emzirme sonrası kucaklarından bırakmamayı denemeleri oluyor. Bu denemelerin sonucunda bebeklerin huzurla 1,5-2 saat uyuduğunu deneyimliyorlar.
Bebeğinizin size, kucağınıza, sıcaklığınıza ihtiyacı var. Lütfen O’nu kendinizden mahrum bırakmayın.
Kucakta olması çok zorluyorsa
O zaman size önerim en kısa sürede sling kullanımını öğrenin. Doğduğu andan itibaren esnek sling kullanabilirsiniz. Böylece bebeğiniz hem sürekli göğsünüzde kalabilecek hem de elleriniz boşa çıkacağı için biraz nefes alabileceksiniz.
Daha ileriki dönemlerde kucakta uyumak isteyen bebekler
Büyüme atakları, diş dönemleri, aşı dönemleri, ayrılık kaygısı dönemleri gibi zamanlarda bebekler tekrar annelerine sığınırlar. Şahsen ben hala ağrım sancım olunca anneme sığınıyorum. Minnoşlar için de aynı durum geçerli. Büyüseler de zaman zaman anneden ayrılmak istememeleri çok normal ve geçici bir durum.
Gerçekten yavrunuzun her şeyi sizsiniz. Dünyadaki tek güvendiği ve tanıdığı insansınız. Sizin dışınızda kimse bebeğinizi sizin kadar rahatlatamaz. Etraftan gelen tüm seslere kulaklarınızı kapatın ve bebeğinizle doya doya bu anların tadını çıkarın.
Bire Bir Danışmanlıklar
- Emzirme Danışmanlığı
- İşe Başlama Danışmanlığı
- Ek Gıda Danışmanlığı
- Tuvalet İletişimi Danışmanlığı
- Emzirmeyi Sonlandırma Danışmanlığı
Atölye ve Eğitimler
- Hamilelikte Emzirme ve Bebek Bakımı Eğitimi Video Kaydı
- Şefkatle Uyku Atölyesi Video Kaydı
- Süt Arttırma Atölyesi Video Kaydı
- Ek Gıda Atölyesi Video Kaydı