Bebeklerin kaka yapma sıklığıyla alakalı özellikle yazmak istedim çünkü bu konuda çok yanlış müdehaleler olduğunu düşünüyorum. Bu yanlış müdehalelerin bebeklerimizin gelecekteki bağırsak sağlığına da etkisi ne yazık ki negatif oluyor.
Yenidoğan Dönemi Kaka Yapma Sıklığı
İlk günlerde mekonyum dediğimiz yeşil siyah renkli kaka gelirken, hardal rengi sarı renkli kakaya dönüyor 1 hafta içinde. 1. haftadan sonra bebeklerde kaka yapma sıklığı ise 5.-6. haftaya kadar günde 2 ila 10 arasında kaka yapmasını bekliyoruz bebeklerin.
Özellikle emzirme sırasında bol bol kaka yaptıklarını göreceksiniz. Mama ile beslenen bebeklerde, emzirilen bebeklere oranla daha sert ve az bir kaka olması da görülebilen bir durum olduğunu belirtmeliyim.
6. Haftadan Sonra Kakanın Seyri
5.-6. haftadan sonra bebeklerin bağırsakları bize benzemeye başlar. Nasıl ki kimi yetişkin günde 3-4 kere tuvalete çıkıyor, kimi yetişkin ise 2 haftada bir yapıyorsa aynısı bebekler için de geçerli olmaya başlıyor.
Bazı bebekler günde 2-3 kere kaka yapmaya devam ederken, bazı bebeklerin bağırsak düzeni 15 günde bire çıkabiliyor.
Buradaki en önemli noktalardan biri eğer bebek düzenli olarak kakasını yapıyorsa hiç bir problem olmadığı. Örneğin hep 4 günde bir yapıyorsa bu bir düzendir. Bağırsakları bu şekilde çalışıyor diyebiliriz. Ama her gün kaka yapan bir bebek bir kere veya iki kere uzun süre yapmıyorsa bu durumda kabızlığı düşünebiliriz.
Bir Bebeğin Ne Zamana Kadar Kaka Yapmaması Normal
Öncelikle şunu belirtmem lazım, bir bebeğin 10 güne kadar kaka yapmaması normal bir durum ve 10 günden önce kesinlikle müdehale etmiyoruz. 10. günde doktora gidip göstermemizde fayda var.
Doktor muayene ettiğinde bazen hiç bir problem olmadığını ve beklemeye devam etmemizi öneriyor. Bazen de fitil vererek müdehale etmeyi öneriyor.
Yanlış Müdehaleler
Gelelim yanlış müdehalelere… Bu yanlış müdehalelerin ortak özelliği bağırsakları tembelleştirip müdehale edilmeden çalışmayacak hale gelmesi.
En çok yapılan yanlış müdehale bebeğin poposuna uyarı vermek.. Bir süre sonra bebeğin bağırsakları tembelleşiyor ve popoya uyarı vermeden kakasını yapamaz hale geliyor. Kendi kendimizi çıkmaza sokmuş oluyoruz.
Bir diğer yanlış müdehale sık fitil uygulanması. Hem bağırsakları tembelleştirirken hem de bağırsak florasını bozmuş oluyoruz. Fitil dediğimiz şey aslında lavman. Nasıl ki bizim uygulamamız da önerilmiyorsa bebeklerde gerekmedikçe kullanımı da önerilmiyor.
Bir başka uygulama ise 6 aydan küçük, ek gıdaya başlamamış bir bebeğe zeytinyağı verilmesi. İlk 6 ay anne sütü ve mama haricinde hiç bir şey vermiyoruz bebeklere.
Kaka Yapmakta Zorlanan Bebek İçin Neler Yapılabilir?
Öncelikle kovaya sokma methodu çok ciddi yardımcı olabiliyor. Sonrasında ise alaturka tuvalet tutuşu da bebeğin kakasını yapmakta yardımcı olan methodlar. İkisi de Instagram’da gönderi olarak mevcut. Aşağıda iki gönderinin linkini de paylaşıyorum..
Sonuç Olarak
Bebeklerin kakalarını kendi kendilerine yapabilmeyi öğrenmeleri çok değerli. Bağırsak floralarının bozulmaması açısından da çok müdehale etmemekte fayda var. Olası durumlarda en azından bir 10 gün bekleyip, sonrasında doktorunuza gösterip, ondan sonra gerçekten müdehale etmekte fayda var. Bağırsaklar tembelleştikten sonra geri dönüşü çok zor oluyor.
Bire Bir Danışmanlıklar
- Uyku Danışmanlığı
- Emzirme Danışmanlığı
- İşe Başlama Danışmanlığı
- Ek Gıda Danışmanlığı
- Tuvalet İletişimi Danışmanlığı
- Emzirmeyi Sonlandırma Danışmanlığı
Atölye ve Eğitimler
- Hamilelikte Emzirme ve Bebek Bakımı Eğitimi Video Kaydı
- Şefkatle Uyku Atölyesi Video Kaydı
- Süt Arttırma Atölyesi Video Kaydı
- Ek Gıda Atölyesi Video Kaydı
- 0-3 Ay Bebekli Anne Atölyesi