Hiperlaktasyon bir çok annenin hatta bebeğin emzirme sürecini zorlaştıran durumlardan biri. Ama burada hiperlaktasyonu yani fazla süt üretimini iyi değerlendirmek gerekiyor. Her zaman müdehale etmeyi gerektirmiyor.
Memeden süt fışkırması
Memeden sütün tazyikli gelmesi her zaman annede süt üretiminin fazla olduğunu göstermez. Oksitosin hormonu fazla salgılandığında süt fışkırabilir. Bebeğimize içimiz kaynadığında, ağlayan bir bebek sesi duyduğumuzda, bazen de bir memeden emzirirken diğer memeden süt fışkırabilir. Bu durum fazla süt üretimine sahip olduğumuzu göstermez.
Fazla süt üretimi yani hiperlaktasyon memenin, bebeğin ihtiyacı olandan daha fazla miktarda süt üretmesi demektir. Genelde pompayla sağımın çok yapıldığı durumlarla görülür. Memeyi hem bebek emer, hem pompa boşaltır. Beyinin de kafası karışır, iki bebek olduğunu düşünür ve ona göre süt üretir.
Bir de annelik hormonu dediğimiz prolaktin hormonunun çok salgılandığı durumlarda da süt fazlalığı görülür. Hormonal hiperlaktasyon genelde nadir görülen bir durumdur.
Sütümün bebeğime fazla geldiğini nasıl anlarım?
Öncelikle hiperlaktasyon durumu bebeğin emmesini etkilemiyorsa çok fazla müdehale etmemekte fayda var. Bebeği etkilediğini nasıl anlarız derseniz, emerken sütün genzine kaçmasından anlayabilirsiniz. Gün içinde her emzirmede, hatta bir emzirme sırasında bir kaç kere süt genzine kaçıyorsa bu müdehale edilmesi gereken bir durumdur.
Onun haricinde günde bir kere veya arada bir süt genzine kaçıyorsa müdehale etmeye kesinlikle gerek yoktur.
Hiperlaktasyon İçin Neler Yapabilirim?
Benim en sevdiğim yöntem blok emzirme dediğimiz yöntem. Belirli bir süre tek memeyi emziriyoruz, diğer memeyi nadasa alıyoruz. Daha sonra nadasa aldığımız memeyi emzirmeye başlıyoruz ve bu süre boyunca diğer memeyi nadasa alıyoruz.
Süt üretimi ile ilgili bilinmesi gereken önemli bir nokta da memelerin süt üretimlerinin bir birinden farklı olduğu. Mesela ben sadece bir mememden emzirirsem, bir süre sonra diğer mememde süt kesilecektir. O yüzden emzirmelerde olabildiğince memelere eşit uyarı vermeyi öneririz.
Bu bilgiden sonra blok emzirmeye geri dönüyorum. Blok emzirmede bir memeyi üst üste emzirip diğerini nadasa bırakarak memede sütün beklemesini sağlıyoruz. Nadasa bırakılan memede süt bekledikçe beyin “aslında bu bebeğin o kadar da süte ihtiyacı yokmuş” diyerek nadastaki memenin süt üretimini azaltır.
Blok emzirme sırasında üst üste emzirilen meme ise daha tam dolmadan ikinci emzirmeye geçtiği için sütün fışkırma oranı azalır ve bebek daha rahat emebilir hale gelir. Bir süre sonra memeleri değiştirip nadasa aldığımızı emzirip, emzirdiğimizi nadasa alarak bu işleme devam ediyoruz.
Blok Emzirmeyi Ne Kadar Süre Yapacağım?
Peki ne kadar nadasa alıcaz derseniz bu her annede ve bebekte değişiklik gösterir. Danışmanlıklarda hiperlaktasyonla ilgili çalıştığım annelerde deneme yanılma yoluyla gidiyoruz. 6 saat bir meme 6 saat bir meme de olabiliyor, 12 saat de olabiliyor. Tabii memelerin süt üretim miktarları farklıysa biri 6 saat nadasa bırakılırken diğeri 10 saat nadasa da bırakılabilir. Dediğim gibi kişiye göre çok değişken bir durum blok emzirme ve her anneyle özel olarak deneyerek o saatleri keşfediyoruz.
Nadasa aldığımız memeler emzirilmedikleri süre zarfında genelde çok fazla dolup isyan bayrağını çekerler. Böyle durumlarda çok az, memeyi rahatlatacak kadar sağım yapıp sonrasında soğuk uygulama yapabiliriz. Buradaki anahtar kelime “memeyi rahatlatacak kadar” olması. Eğer memeyi sonuna kadar boşaltırsak beyine yine bol bol süt üretmesi için mesaj göndermiş olacağız.
Memeyi rahatlatacak kadar sağım kimi kadın için 1-2 dakikalık bir sağımken, başka bir kadın için 5-10 dakikadır. Memeler boşalmayacak, sadece ama sadece acısı azalacak kadar bir sağım.
Hiperlaktasyon Ne Zaman Biter?
Bazı kadınlarda belirli bir süre blok emzirmeyi uyguladıktan sonra sistem normale dönüyor ve normal emzirme döngüsüne dönüyoruz. Ama bazı kadınlarda emzirme sonlandırılana kadar blok emzirmeye devam etmek gerekiyor. Bunu da deneme yanılma yoluyla keşfediyoruz.
Dediğim gibi bebekte genzine kaçma, emmede zorlanma gibi belirtiler yoksa müdehale etmeye de çok fazla gerek olmayan bir durum. Zaten bebek büyüdükçe tazyikli gelen sütle daha rahat baş edecektir.
Blok emzirmeye geçmeden önce muhakkak emzirme danışmanlığı alıp bir değerlendirme yapmanızı öneririm. Beraber gerçekten süt fazla mı önce ona bakarız. Sonrasında gerçekten bebeği etkileyecek boyutta bir hiperlaktasyon varsa size özel saatlerle blok emzirmeye geçiş yaparız.
Bire Bir Danışmanlıklar
- Uyku Danışmanlığı
- Emzirme Danışmanlığı
- İşe Başlama Danışmanlığı
- Ek Gıda Danışmanlığı
- Tuvalet İletişimi Danışmanlığı
- Emzirmeyi Sonlandırma Danışmanlığı
Atölye ve Eğitimler
- Hamilelikte Emzirme ve Bebek Bakımı Eğitimi Video Kaydı
- Şefkatle Uyku Atölyesi Video Kaydı
- Süt Arttırma Atölyesi Video Kaydı
- Ek Gıda Atölyesi Video Kaydı
- 0-3 Ay Bebekli Anne Atölyesi