Bir çok annenin aklındaki soru anne sütü nasıl arttırılır? Sütümü arttırmak için neler yemeliyim? Neler içmeliyim? Nasıl artacak bu süt? Aslında cevap çok basit emzirerek artacak… Emzirdikçe beyine sinyal gidecek, sinyal gittikçe süt üretilecek. Emzirmediğimiz sürece ne yersek yiyelim, ne içersek içelim o sütü arttırma şanşımız yok. Emziremediğimiz istisnai durumlarda da sağımlarla aradaki açığı kapatabiliriz.
Bazı anneler benim bu söylediklerimin üstüne ama ben bilmem ne yemiştim sütüm memelerimden taşmıştı diyecekler biliyorum. Mevzu çok olan sütü arttırmak değil. Az olan sütü arttırmak olunca ne yazık ki yeme içme yeterli olmuyor. Bu demek değil ki yemeyelim, içmeyelim. Tabii ki sağlıklı ve dengeli beslenelim. Ama çocuğuma süt olsun mantığıyla de hiç bir şeyi fütursuzca tüketmeyelim. Hatırlatmak isterim her şeyin azı yarar çoğu zarar. Bu kullanılan her türlü bitki, besin, içecek için de geçerli.
Gelelim nasıl anne sütü arttırılır sorusuna emzirerek demiştim. Peki bir çok anne emzirmesine rağmen neden artmıyor? Çünkü bir noktada denkleme süt yetersiz denilerek mama giriyor. Denkleme mama girince bebek aldığı mama kadar daha az emmiş oluyor annesini ve bir noktada süt git gide azalıyor. Hatta bu mama biberonla veya herhangi hızlı akışlı bir besleme yöntemiyle veriliyorsa bebek bu hızlı akıştan daha çok hoşlanıyor ve gün geçtikçe mama miktarları artarken, süt miktarı, emme emzirme miktarları azalıyor. Bir noktada hatta meme reddi başlayıp bebek tamamen memeyi reddedebiliyor.
Mama kullanımının başlaması
Bu arada ilk günlerde mama kullanmakta hiç bir sıkıntı yok. Bir çok anne bebek ilk günlerde mama kullanabilir. Önemli olan gerektiği kadar kullanmak ve mama kullanımı sırasında emzirmenin etkilenmemesini sağlamak. İhtiyacımız bittiği anda da mamayı en kısa sürede rafa kaldırmak.
Mama kullanımı en çok ilk bir hafta içinde oluyor. Bu da genelde kavramayla ilgili problemlerden kaynaklanıyor. Youtube’da Emzirmede Memeyi Doğru Kavrama ve Kavratma Tekniği videosuna bir göz gezdirebilirsin. Bir de ilk günlerde meme yumuşak olur. Ortalama 3. gün gibi memeye süt inişi yaşanır ve memeler gerilip sertleşir. Gergin ve sert memeyi bebek ememez ve memeyi emmek istemediği düşünülerek mama başlanabilir. Oysa birazcık elle memeyi sağarak yumuşatırsak bebek o memeyi emebilir hale gelecektir. Çok gergin olduğu için emmekte zorlanıyor.
Pompa ile süt sağma
Peki mama kullanmamız gerekti ve emzirme süremiz azaldı doğal olarak. İşte burada doğru pompa kullanımı devreye giriyor. Doğru diyorum çünkü her annenin ihtiyacı olan sağım süresi ve sayısı farklı. Fazla pompa kullanımı hiperlaktasyona ve mastite sebep olabilir. Az yapmaksa hiç bir sonuç getirmeyecektir. Kişiye özel, kişinin durumuna özel karar vermek gerekiyor ne kadar sıklıkta ve sürede sağım yapılacağına. Bir şeyler ters gidiyorsa mama kullanımı başlamadan emzirme danışmanlığı almakta fayda var problemleri daha kolay çözmek için. Yine de mama kullanımı başladığında da emzirme danışmanlığı almak için geç değil.
Tabii bir yandan sütü arttırırken de bir yandan bebeği yavaş beslemeye alıştırmak da önemli. Hatta en iyisi baştan hızlı beslememek. Çünkü alışınca hızlı beslenmenin, biberonun rahatına annenin memesini emmek bebeklere zor geliyor. Bebek memeyi ne kadar sürede emip karnını doyuruyorsa, diğer beslenme yöntemleriyle de benzer sürelerde beslenmeyi tamamlamakta fayda var. Beslerken lütfen saat tutun ve ne kadar sürdüğünü ölçün. Ona göre süreyi uzatabilirsiniz.
Malt içecekler sütü arttırır mı?
Gerçek malt içecekleri yani kök birası dediğimiz alkolsüz biralar evet süt arttırır. Ama çeşitli bebek mağazalarında malt içeceği diye satılan bol şekerli olan içeceklerin pek bir işe yaradığını söyleyemem. Hatta kan şekeri ciddi oranda yükselebilir, özellikle şeker hastalarının dikkat etmesinde fayda var. Şekerli yiyecek ve içeceklerin sütü arttırmadaki en büyük rolü anneyi kuşatarak su içmesine yardımcı olmaktır. Onun dışında şekerin hiç bir faydası olmadığı gibi zararı var desek yalan olmaz.
Süt arttırıcı çaylar sütü arttırır mı?
Özellikle mama firmalarının ürettiği süt arttırıcı çaylar bana çok enteresan geliyor. Koltuk üreten bir firmanın, yerde oturmanız için minder dağıtması gibi. Neden sütleri arttırıp kendi sektörünü baltalamak istesin. Bana çok mantıklı gelmiyor. Bilmiyorum size geldi mi? Bir de mama firmalarının olmayan çaylar var. Ne hikmetse bende bir güven sorunu var ve kimselere güvenemiyorum. Süt nasıl arttırılır sorusunun cevabını bu çaylarda aramamakta fayda var. En iyisi siz aktardan taze taze rezene, anason, kimyon tohumu, mercanköşk, melisa ve dereotu alın. Eşit miktarlarda alıp karıştırın. Her gün 2 kupa demleyip içebilirsiniz. Bir kupanın içine 1 tatlı kaşığı bu karışımdan koymanız yeterli olacaktır. Bitki çaylarını toplamda 1 litreden fazla tüketmemek lazım, aklınızda bulunsun.
Süt arttıran besinler hangileri?
Havuç, yulaf, arpa, rezene, dereotu, fesleğen, susam, ıspanak, bira mayası..vs bildiğimiz genel geçer süt arttırıcılar. Yine de emzirmediğimiz veya sağmadığımız sürece kilo kilo da tüketsek bu besinleri sütümüz artmayacaktır. Zaten bu mantıkla süt artıyor olsa biz doğum yapmayanların da bu besinleri fazla tükettiğinde sütünün gelmesi gerekirdi. Oysa hiç doğum yapmadan evlat edinen annelerin bile sütünü düzenli sağımla getirebiliyoruz. Süt nasıl arttırılır bi kenara, doğru tekniklerle hiç olmayan süt geliyor. Vücut gerçekten mucizevi, sadece doğru şekilde talep etmek gerekiyor.
Anne sütünü azaltan faktörler neler?
Bu arada bir de azalttığı idda edilenler var mesela nane ve maydanoz. Benim bir çok annem bol bol nane ve maydanoz tüketmesine rağmen sütlerinde hiç bir azalma olmadı. Biraz da bu iş beyinde bitiyor. İnanmakla alakalı. Eğer sütünün artacağına veya azalacağına inanırsan beden seni yanıltmıyor.
Sütü gerçekten azaltan üç durum var. Stres, uykusuzluk ve yorgunluk. Hatta sütün kesilmesine bile sebep olabilirler. Bu üç durumda da vücut kortizon salgılar ve salgılanan bu kortizon prolaktin üretimini azaltır. Prolaktin üretiminin azalması doğrudan süt üretimini azaltır. O yüzden ani stres durumlarında annelerin sütlerinde cidde bir azalma ve kesilme yaşanabiliyor. Bu üç durumdan da olabildiğince uzak durmalıyız. Sonuç strese girmemeye gayret et, her fırsatta uyumaya ve dinlenmeye gayret et. Biliyorum bazen imkansıza yakın olabiliyor bu söylediklerim hayatın içinde ama elimizden geleni yapmayı deneyebiliriz. Biz kadınların başaramayacağımız bir şey olduğuna inanmıyorum.
Doğum öncesi Emzirme Eğitimi almak bu gibi durumlarda önceden hazırlıklı olmak açısından çok faydalı olabiliyor. Emzirme eğitimi almasak bile doğru zamanda doğru desteği alarak sonrasındaki keşkeleri rafa kaldırabiliyoruz. Problemler kemikleşmeden emzirme danışmanlığı almakta fayda var.
Sizi seviyorum, çok öperim…
Bire Bir Danışmanlıklar
- Uyku Danışmanlığı
- Emzirme Danışmanlığı
- İşe Başlama Danışmanlığı
- Ek Gıda Danışmanlığı
- Tuvalet İletişimi Danışmanlığı
- Emzirmeyi Sonlandırma Danışmanlığı
Atölye ve Eğitimler
- Hamilelikte Emzirme ve Bebek Bakımı Eğitimi Video Kaydı
- Şefkatle Uyku Atölyesi Video Kaydı
- Süt Arttırma Atölyesi Video Kaydı
- Ek Gıda Atölyesi Video Kaydı
- 0-3 Ay Bebekli Anne Atölyesi