Yenidoğan bebek emzirme süresi, yenidoğan sarılığı, ön süt son süt, kaç dakika, hangi memeden hepsine bakalım beraber =)
Her yenidoğan annesinin endişelerinden biri bebeğim sarılık olursa diğeri de ya karnı doymazsa, yeterli emziremezsem =) Çok da haklı endişeler aslında bunlar. Çünkü kimse doğru düzgün yardımcı olmadığı, bir de çevredeki bir çok insanın köstek olma durumu söz konusu.
İlk 10 gün
Neyse gelelim nedir, ne değildir bu işler kısmına. Öncelikle yenidoğan bebeğin ilk 10 gün bir sarılık riski söz konusu. Doğum sonrası fizyolojik sarılık nerdeyse her yenidoğanda görülür. Bazı bebeklerin sarılık değerleri hızla düşerken, bazı bebeklerin ise fototerapi almaları gerekebiliyor.
Nedir bu sarılık diye sorarsan hemen açıklayayım. Bebeğin vücudunda bulunan bilirubini hamilelik sırasında anne bebek için elemine ediyordu. Fakat doğum ile beraber bebeğin karaciğerleri kendi başına bilirubini elemine edemiyor. Ancak idrar ve gaita sayesinde vücudundan uzaklaştırabiliyor. Bir çok sağlıkçı da anneye bunu anlatmayıp bol bol emzir sarılığı geçsin diyor. Bu yüzden de anneler de sarılığın açıklıkla alakalı olduğunu sanabiliyorlar. Oysa durum görüldüğü üzere bambaşka.
İşte bu sarılık riskinden dolayı ilk 10 gün yenidoğan bebek için emzirme aralıklarını en fazla 2-3 saat açıyoruz. Uyuyor, aman uyandırma gibi cümlelere aldanmıyoruz =). Çünkü sarılık değeri yükselen bebekler uyanmakta zorluk çekebiliyorlar.
İlk 21 gün emzirme
Şimdi gelelim hangi memeden ne kadar emziricez kısmına. İlk 21 gün kolostrum ve geçiş sütü dediğimiz süt geliyor memelerden. Bu süre zarfında memelere her emzirmede mümkün olduğunca eşit uyarı vermeye çalışıyoruz.
Bu süre zarfında memelere eşit uyarı vermek, gelecekte benzer oranlarda süt üretmelerini sağlıyor. Aksi takdirde bir meme küçük diğeri büyük gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz. Mesela bazen anneye bir memeyi emzirmek daha kolay gelebiliyor ve o memeden daha sık emziriyor. Bazen de bebek bir memeyi tercih edip sürekli ondan emmek isteyebiliyor. Mümkün oldukça eşit uyarı vermeye dikkat etmemiz gerekiyor.
Hastanede de söyleyecekleri gibi 10-15dk bir meme, 10-15dk diğer memeni emzirebilir ilk 21 gün boyunca. Böylece eşit uyarı vermiş olacaksın iki memene de.
İki memeyi de emdi ama hala emmek istiyor. Emzirmeyi kesecek değiliz. Tekrar başa dönücez ve 10-15dk’lık turlar atıcaz memeler arasında =)
21 günden sonra emzirme
21. günden sonra artık memelerden olgun kadın sütü dediğimiz süt gelmeye başlıyor. Artık emzirmenin sonlandırılmasına kadar sütün yapısı değişmeyecek.
21. günden sonra yavaş yavaş emzirme aralıkları da açılmaya başlıyor. Memede depolanan süt bekliyor ve ayrışmaya başlıyor. Bu noktada ön süt, son süt kavramı oraya çıkıyor.
Ön süt ve son süt hakkında da detaylı yazıcam =)
Bebeğin bu iki sütü de alması önemli. O yüzden artık bir meme tamamen boşalmadan diğer memeye geçmemeye özen gösteriyorum. Böylece bebeğim ön sütü de son sütü de almış oluyor.
Peki nasıl anlıyıcam bebeğin memeyi boşalttığını? Aslında bunun net bir cevabı yok ne yazık ki. Birinci seçenek memelerimi elleyerek boşalmış mı diye kontrol edebilirim. İkinci seçenek ise bebek bir süre emdikten sonra memede huzursuzlanmaya başlarsa akışın yavaşladığını düşünüp diğer memeye geçebilirim.
Bebeği Emzirme Süresi
Bu aslında çok karakteristik bir durum. Kimi bebek yavaş yavaş keyif yapa yapa emmeyi severken, kimi bebek de arkasından atlı kovalar gibi emiyor ve bitiyor =).
Tabii burada çene kasının gücü de önemli. Yenidoğanların çene kasları daha büyük bebeklere oranla daha güçsüz olduğu için emzirme süreleri çok daha uzun olabiliyor.
Yenidoğanların emme süreleri 40 dakikaları bulabiliyor bazen geçebiliyor bile. Büyüdükçe emzirme süresi 3-5 dakikalara kadar düşebiliyor.
Sonuç =)
- İlk 10 gün emzirme araları 2-3 saati geçmiyor.
- İlk 21 gün iki memeye de eşit uyarı.
- 21. günden sonra meme bitmeden diğer meme yok.
Bire Bir Danışmanlıklar
- Uyku Danışmanlığı
- Emzirme Danışmanlığı
- İşe Başlama Danışmanlığı
- Ek Gıda Danışmanlığı
- Tuvalet İletişimi Danışmanlığı
- Emzirmeyi Sonlandırma Danışmanlığı
Atölye ve Eğitimler
- Hamilelikte Emzirme ve Bebek Bakımı Eğitimi Video Kaydı
- Şefkatle Uyku Atölyesi Video Kaydı
- Süt Arttırma Atölyesi Video Kaydı
- Ek Gıda Atölyesi Video Kaydı
- 0-3 Ay Bebekli Anne Atölyesi