Bebeğin kaç saat emmemesi normal sorusunu inceleyelim bu sefer de. Öncelikle şunu kabul etmemiz lazım, her bebeğin beslenme düzeni farklı. Bebeklerin ayları büyüdükçe beslenme sıklıklarının azalması da normal bir durum. Fakat bu demek değil ki 9 aylık, 2-3 saatte bir beslenen bir bebekte bir anormallik var. Dediğim gibi her bebek farklı.
Yenidoğan Döneminde Emzirme
Yenidoğan döneminde diğer yazılarımda da bahsettiğim gibi, instagramda da sıklıla vurguladığım gibi 2-3 saatte bir besliyoruz bebekleri. Bunun sebebi acıksalar dahi uyanmakta zorluk yaşabilme ihtimalleri ve sarılık olma ihtimalini en aza çekebilmemiz. Burada vurgulamam gereken nokta maksimum 3 saat arayla beslememiz gerektiği. Eğer bebeğimiz daha sık emmek, hatta sürekli emmek istiyorsa bu durum da çok normal. Ama uyuyorsa, uyandırıp emziriyoruz.
1 Aylık Bebeğin Emzirilmesi
Bebeğimiz bir aylık olduğunda artık bir çok şeyin daha farkında ve bilincinde oluyor. Çene kası güçlenmeye başladığı için emzirme sürelerinde ilk zamanlara göre kısalıyor. İlk günlerde bir emzirme 40-45 dakika sürerken şimdi ortalama 20 dakikalara düşüyor emzirme süreleri. Tabii buna bağlı olarak da artık maksimum bekleyeceğimiz aralıkta uzuyor ve 4 saate çıkıyor. Artık bebeğimiz uyuya kalırsa 4. saate kadar bekleyebiliriz. Tabii bu bahsettiklerim bebeğimizin kilo alımı iyiyse. Eğer kilo alımı istediğimiz gibi değil ise, yenidoğan gibi 2-3 saati geçirmeden emziriyoruz.
Ama söylediğim gibi bebeğiniz hala yavaş yavaş keyif yaparak emiyorsa ve 3 saati geçirmeden tekrar beslenmek istiyorsa bu da tamamen normal bir durum. Bu durumda da hiç bir anormallik yok.
2-3 Aylık Bebeğin Emzirilmesi
Artık iyice büyümeye başlayan bebeğimizin emzirme sürelerinin daha da kısalması muhtemel. Ortalama 10 dakikalık bir sürede karnını doyaracak kadar güçlü çene kaslarına sahip yavrumuz. Yani acıkma süresinin de uzamış olması beklediğimiz bir durum. Artık 2-3 aylık olan bebeğimize 5 saate kadar müsade edebiliriz.
Yine tekrar ediyorum, kocaman bebeğinizin hala yenidoğan gibi sık sık beslenmek istemesi de çok normal. Sadece bebekleri acıkmadığı için endişelenen anneleri bir nebze olsun rahatlatmak amacım.
4-5 Aylık Bebeğin Emzirilmesi
Ve geldik kritik bir döneme. Artık bebeğinizin algıları açıldıve eraftaki uyaranlardan o kadar etkileniyor ki konsantre olup memeyi emmekte zorlanıyor. Geceleri uykuda çok güzel emiyor ama gündüz imkanı yok emziremiyoruz. Öncelikle bu bir meme reddi değil, büyümesinin normal bir parçası. Eğer bebeğiniz emmekte zorlanıyorsa hiç üzülmeyin, sağlıkla büyüdüğü için mutlu olun
Artık bebeğin emzirme aralıkları da iyice açılır. Hatta bazen 6-7 saatleri bulur bebeğin acıkması. Bu da bebeğin kaç saat emmemesi normal sorusunun en çok gündeme geldiği dönem oluyor. Eğer bebek beslenmek istemiyorsa zorlanmalalı. 6-7 saat zaman tanıyın yavrunuza. Sonrasında hala beslenmemekte diretiyorsa bir uyku saatine denk getirip besleyebilirsiniz. Bir diğer yöntem de yürürken emzirmeyi denemek veya pilates topunda zıplayarak emzirmek olabilir. Emzirme sırasında bebeğimizle konuşarak veya bir oyuncak tutarak ilgisinin bizde kalmasına gayret gösterebiliriz.
Şunu da unutmamak lazım artık 4-5 aylık olmuş bir bebek 2-3 dakikada hızlı hızlı emerek memeyi boşaltıp karnını doyurabilir, çene kasları çok güçlenmiş durumda. Geceleri uzun emmesinin sebebi yavaş yavaş emiyor olması. Yani bebeğiniz 2-3 dakika emiyorsa bu miktarın ona yetmeyeceği algısına kapılmayın.
Tabii 4-5 aylık olmasına rağmen 2-3 saatte bir beslenmek isteyen bebekler de var, kimi bebek az az sık sık beslenmek isterken, kimi bebek uzun aralıklarla beslenir. Mesela biz yetişkinler de öyle değil miyiz? Kimimiz hiç durmadan bir şeyler ayırırız. Kimimiz ise günde tek öğünle besleniriz. Bebekler de bizim gibi…
6 Aylık Bebeğin Emzirilmesi ve Beslenmesi
6. ayını yani 180 gününü doldurmuş bir bebeğin ek gıdaya geçme dönemi geldi demektir. Tabii düzeltişmiş altıncı ayda olması önemli. Yani 35 haftalık doğan bir bebekle 40 haftalık doğan bir bebeği aynı zamanda ek gıdaya başlatmıyoruz. 40 haftalık tahmini doğum tarihinin üstüne 180 gün ekliyoruz ve öyle başlıyoruz ek gıdaya.
Ek gıdaya başlarken yapacağımız ilk zamanlarda sadece tadım. Yarım çay kaşığı, 1 çay kaşığı gibi bir miktar fazlasıyla yeterli. Üstünü emzirmeyle tamamlıyoruz. Bazı bebekler ek gıdaya karşı çok hevesli oluyorlar ve bol bol yemek istiyorlar. Ama bu durum emzirmeleri azaltıp annenin sütünün azalmasına sebep olabiliyor. Unutmamak lazım ki 12. aya kadar ana besin anne sütü.
Bebek emmek istemiyor ama biberonla besleniyorsa
Bu da çok fazla rastladığımız bir durum. Bebekler genelde konsantre olup emmekte zorlandıkları zamanlarda biberonla beslenmek daha kolay gelir, sonuçta biberonla hızlı hızlı besleniyor ve etrafı izlemeye devam ediyor. Tok olsa dahi tatlı niyetine biberonla beslenmeyi kabul eder. Bu O’nun aç olduğunu gösteren bir bulgu değildir.
Bebeğin kaç saat emmemesi normal olduğunu bilmeyen bir çok anne bu yanlış algıya kapılıp hem çok üzülüyor hem de meme reddi yaşadığını düşünüp bebeğini biberonla beslemek zorunda hissediyor kendini oysa bebeğiniz sadece henüz acıkmamış olabilir. Ayrıca geceleri çok güzel emen 3 aydan büyük bebekler, gündüzleri az emebilirler.
Eğer bebeğinizin kilo alımı iyi ise lütfen zaman tanıyın, alan açın. Belki de acıkmadığı için emmiyordur, denemeden bilemeyiz. Tekrar altını çiziyorum bu söylediklerim kilo alımı iyi olan bebekler için geçerli.
Elbette bebeğinizin kilo alımı ve emzirme süreleriyle ilgili kafanızda soru işaretleriniz varsa emzirme danışmanlığı almanızı öneririm. Böylelikle gerçekten sorun var mı diye beraber inceleriz. Eğer gerçekten bir sorun varsa da beraberce çözümler üretmeye çalışıp, sorunları çözeriz.
Görüldüğü gibi bir bebeğin kaç saat emmemesi normal sorusunun cevabı her dönemde değişkenlik gösteriyor
Her bebek bir birinden farklı. Hatta bir annenin ikiz bebekleri bile birbirinden farklı karakterdedir. Haliyle her bebeği kendine özel olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Bebeklerimizi başka bebeklerle mukayese etmemeliyiz. 2,5 kilo doğan bir bebekle, 5 kilo doğan bir bebeğin gelişim tablosu farklı olur. 1 yaşında 2,5 kilo doğan bebek minimum 7,5 kilo olur. 1 yaşında 5 kilo doğan bebek ise minimum 15 kilo olur. Yani 2 katı kadar bir fark söz konusu. Gönlünüzü ferah tutun. Her bebeğin gelişim grafiği farklı. Buna rağmen hala endişeleriniz varsa her zaman burdayım. Aklınıza takılanları sorabilirsiniz.
Bire Bir Danışmanlıklar
- Uyku Danışmanlığı
- Emzirme Danışmanlığı
- İşe Başlama Danışmanlığı
- Ek Gıda Danışmanlığı
- Tuvalet İletişimi Danışmanlığı
- Emzirmeyi Sonlandırma Danışmanlığı
Atölye ve Eğitimler
- Hamilelikte Emzirme ve Bebek Bakımı Eğitimi Video Kaydı
- Şefkatle Uyku Atölyesi Video Kaydı
- Süt Arttırma Atölyesi Video Kaydı
- Ek Gıda Atölyesi Video Kaydı
- 0-3 Ay Bebekli Anne Atölyesi