Pişik

Pişik dediğimiz durum aslında idrar ve gaitada (kakada) bulunan asitlerin bebeğin cildi yakmasıdır. Bu durumu önlemek için yapabileceğimiz bir çok şey var. En önce bu durumun neden oluştuğunu çözmemiz gerekir. Besin alerjisi mi? Kirli bezin uzun süre değiştirilmemesinden mi kaynaklanıyor? Yoksa bebek bezine mi cildi tepki veriyor?

Besin alerjisi ise bunun belirlenmesi, beze karşı verilen bir tepki ise çeşitli marka bezler denenerek çözüme ulaşılır. Bundan dolayı bazı bebeklerde yıkanabilir bebek bezleri tek çözüm olabiliyor.

Korunma Yöntemleri

Öncelikle sık bez değişimi pişirin önlenmesindeki en öncelikli durum diyebilirim. Bez temiz gözükse de 4-5 saatten uzun aynı bezi kullanmamakta fayda var. Bazen çok az miktarda idrar yapıyorla ve fark etmiyoruz. Bu durum da pişikle sonuçlanıyor.

Her bez değişimi sırasında bebeğin poposunu akan suyun altında yıkamak da büyük bir kurtarıcı. Çünkü bebeğim altını sildiğimizde gözden kaçan idrar veya gaita kalıntıları olabiliyor. Bu da bebeğin cildinin yanmasına sebep oluyor.

Diğer bir önlem ise her bez değişiminde bebeğin poposunu biraz açık bırakıp havalanmasını sağlamak.

Bir diğeri ise araya bir bariyer uygulamak. Pişik önleyici diye satılan kremlerin amacı cilt ile idrar arasında bir bariyer çekip cildi korumaktır. Tabii ki pişik kremi önermeyeceğim. İlk olarak daha doğal bariyerler kullanabiliriz. Mesela zeytinyağı, sarı kantaron yağı muhteşem cilt bariyerleridir .

Pişik nasıl geçer?

Önlemler ile tedavi yöntemleri aslında aynı. Hatta burada ekstra olarak kızaran bölgeye anne sütü sürmenizi önereceğim. Anne sütü aynı zamanda dermatit, egzama gibi durumlar da muhteşem bir tedavi etkisine sahip.

Bu arada sık sık pişik olan bir bebekten bahsediyorsa değişik bez markaları denemekte fayda var. Yıkanabilir bebek bezlerine de muhakkak bir şans verin. Sık sık pişik olan bebek annelerinin bir çoğu çözümü yıkanabilen bebek bezlerinde buldu.

Eğer geçmeyen bir pişikten bahsediyorsak muhakkak çocuk doktoruyla görüşmeliyiz.

Ayrıca geçmeyen durumlarda çinko içeren pişik kremleri de kullanabiliriz . Ama öncelik her zaman doğal yöntemlerde


Bire Bir Danışmanlıklar

Atölye ve Eğitimler

Kitaplar


Youtube videolarıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Youtube Videolarım

Instagram gönderilerime aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Instagram Gönderilerim

Bebeklerde Kaka Yapma Sıklığı: Normal ve Anormal Ne?
Bebeklerin kaka yapma sıklığıyla alakalı özellikle yazmak istedim çünkü bu konuda çok yanlış müdehaleler olduğunu düşünüyorum. Bu yanlış müdehalelerin bebeklerimizin gelecekteki …
Geri Yaslanarak Emzirme (Emzirme Pozisyonları)
Geri Yaslanarak Emzirme: Nedir ve Nasıl Yapılır? Geri yaslanarak emzirme, annenin ve bebeğin rahatça ve doğal bir şekilde emzirme sürecini deneyimlemesi …
Bebek Masajı: Bebek Masajının Faydaları ve Uygulama Teknikleri
Bebek masajı, bebeğin fiziksel ve duygusal gelişimine katkıda bulunan, aynı zamanda ebeveynlerle bebek arasındaki bağı güçlendiren etkili bir yöntemdir. Bu yazıda …
Anne Sütü Arttıran Gıdalar: Emziren Anneler İçin Beslenme Önerileri
Süt arttıran besinler, emziren annelerin süt üretimini desteklemeye yardımcı olan gıdalardır. İşte anne sütünü arttırmaya yardımcı olan bazı besinler: Yulaf: Yulaf, …
Bebekler İçin Ev Güvenliği: Bebekler İçin Evde Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri ve İpuçları
Bebeklerin güvenliği, ebeveynler için en büyük önceliklerden biridir. Bebeklerin meraklı doğası ve gelişmekte olan motor becerileri, evdeki tehlikelerle karşılaşma olasılıklarını artırır. …
Bebeklerde Aşı Takvimi: İlk Yılın Önemli Aşıları
Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için, zamanında ve eksiksiz olarak aşılanmaları büyük önem taşır. Aşılar, bebeklerin bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine ve yaşamları …
Emzirme ve Çalışma Dönemi: İş Hayatına Dönerken Bebeğinizle Bağınızı Sürdürmenin Yolları
Çalışan anneler için emzirme ve çalışma dönemi, birçok zorluğu beraberinde getiren bir süreçtir. Bu dönemde annelerin iş hayatına dönerken bebeğinin ihtiyaçlarını …
Ek Gıda: Bebekler İçin Sağlıklı ve Keyifli Bir Yolculuk
Ek gıda süreci, bebeklerin sadece anne sütünden beslenmeye başladığı dönemden, katı yiyecekler tüketmeye başlamasına kadar olan zaman dilimini kapsar. İşte bebekler …

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping Cart
Scroll to Top