Bebeklerde Gaz

Bebeklerde gazla alakalı ilk bilmemiz gereken şey mide gazı ile bağırsak gazının birbirinden bağımsız olduğudur. Yani bir bebeğin emzirme sonrası mide gazı çıkarılmaz, geğirtilmez ise gece bağırsak ağrısı çekmez. Bir diğeri ise bağırsak gazı 3. haftadan sonra başlar.

Mide gazı nasıl oluşur?

Mide bebekler beslenirken yuttukları havadır esasında. Bazı bebekler emerken çok heyecanlı olurlar ve çok fazla hava yutabilirler. Bazen biberonla veya diğer yöntemlerle beslenirken de hava yutarlar. Her emzirme veya beslenme sonrası 5 dakika boyunca sırtına vurarak midesindeki gazı çıkarabiliriz. Eğer ki çıkmıyorsa hava yutmadığını düşünebiliriz.

Bağırsak gazı nasıl oluşur?

Bağırsak gazı ise besinlerin sindirimi sırasında açığa çıkan gazdır. Normal şartlar altında bebekler diğer memeli yavruları gibi yürüyebilme yetisiyle doğsalardı gaz problemleri hiç olmayacaktı. Çünkü bağırsak gazını çıkarmak için hareket etmek gerekir.

Yenidoğan bebekler ise oldukça hareketsiz, genelde sırt üstü yatarlar. Bu durum da bağırsaklarındaki gazların anüsünden çıkmasını zorlaştırır. Bebeklerin bağırsaklarındaki gazı çıkarabilmek için hareket etmeye ihtiyaçları vardır.

Bebeğimin gazı olduğunu nasıl anlarım?

Bebekler gaz konusunda çok net sinyaller verirler. Bacaklar karına doğru çekilir, karnı taş gibi sertleşir ve baya yüksek sesle ağlar. Acı çektiği bellidir. Karnına dokundurtmaz bile anlar. O yüzden masaj yapmaya çalışmaz gaz çıkarmasına yardımcı olmaz.

Bebeğimin gaz çıkartması için neler yapabilirim?

Öncelikle gaz sancıları sırasında masaj yapmak imkansız. Bebeğin ihtiyaç duyduğu şey hareket etmek. Gaz sancısı sırasında bebeği zıplatmak bebeği rahat ettirecektir. Mesela otomobille gezmek çok rahatlatır bebekleri, çünkü titreşimle beraber rahat rahat gazlarını çıkarırlar. Ayrıca titreşim ağrıyı daha az hissetmelerine yardımcı olur.

Bebeği Kovaya Sokmak

Bunun haricinde bebekleri kovaya sokmak da bağırsak problemlerinde muhteşem bir rahatlatıcıdır. 9 ay boyunca suyun içinde olan bebeğimizin şifayı suda bulması aslında çok da şaşırtıcı değil sanırım. Kolik bebeklerde, gaz problemi olan bebeklerde ve bazen de kakasını yapmakta zorlanan bebeklerde kova mucizevi bir çözüm olabiliyor.

Kovadaki suyun 37º derece olmasına dikkat etmek yeterli. Bir de mümkünse koltuk altlarından tutarak destek olmak iyi olur. Bu şekilde su soğuyana kadar kalabilir suyun içinde.

Gaz sancıları sırasında karın bölgesine sıcak uygulama yapmak da kasılan karın kaslarının gevşemesine yardımcı olabiliyor. Sıcak su torbası riskli olduğu için kiraz çekirdeği yastığı bu gibi durumlarda daha iyi olabiliyor.

Bebeğimin gazı olamaması için neler yapabilirim?

Şimdi gelelim bebeğimizin gaz sancısı başlamadan önce, gündüz nasıl önlem alabiliriz. Daha önce de söylediğim gibi hareket ettiği sürece bebeğimizin gazı rahat çıkacaktır. Gaz sancısı çekerken bize de “biraz yürü bir şeyin kalmaz” derler ya hani.

Tummy Time / Karın Üstü Egzersiz

İlk önerim tummy time yani karın üstü egzersizler. Bebeğin doğduğu gün bile başlayabiliriz bu egzersize. göbek bağının düşmemesi bu egzersizi yapmaya engel değil. Günde en az 7-8 kere 2-3 dakika olacak şekilde bebeğimizi yüz üstü koyuyoruz. Kafasını kaldırmak için uğraştıkça hareket etmiş olacak ve gazını çıkarması kolaylaşacak.

Bebek Havuzu

İkinci önerim ise bebek 1 aylık olur olmaz her gün bir saat yüzdürmeniz. Baby spa’lardaki gibi havuzlardan eve almak mümkün. Eğer küvetiniz varsa sadece boyun simidini de alabilirsiniz. Her gün 1 saat yüzden bebek hem çok güçlenecek hem de hiç gaz problemi yaşamayacaktır.

Yine suyun kovadaki gibi 37º olması tamamen yeterli. Bütün vücudu suyun içinde olduğu için hasta olma ihtimali de yok.

Bebeğinizin günlük rutinlerine bol bol karın üstü egzersiz ve yüzme eklerseniz gazla ilgili büyük bir sıkıntı yaşamayacağınızı söyleyebilirim.

Bebeklerde gaz problemi ne zaman biter?

3.-4. ayla beraber bebekler yavaş yavaş dönmeye, emekleme denemelerine başlarlar. Gün içindeki hareketlilikleri arttıkça gaz problemleri de yavaş yavaş ortadan yok olacak. Emeklemeye başlamalarıyla beraber gaz bizler için problem olmaktan çıkıyor.


Bire Bir Danışmanlıklar

Atölye ve Eğitimler

Kitaplar


Youtube videolarıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Youtube Videolarım

Instagram gönderilerime aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Instagram Gönderilerim

Bebeklerde Kaka Yapma Sıklığı: Normal ve Anormal Ne?
Bebeklerin kaka yapma sıklığıyla alakalı özellikle yazmak istedim çünkü bu konuda çok yanlış müdehaleler olduğunu düşünüyorum. Bu yanlış müdehalelerin bebeklerimizin gelecekteki …
Geri Yaslanarak Emzirme (Emzirme Pozisyonları)
Geri Yaslanarak Emzirme: Nedir ve Nasıl Yapılır? Geri yaslanarak emzirme, annenin ve bebeğin rahatça ve doğal bir şekilde emzirme sürecini deneyimlemesi …
Bebek Masajı: Bebek Masajının Faydaları ve Uygulama Teknikleri
Bebek masajı, bebeğin fiziksel ve duygusal gelişimine katkıda bulunan, aynı zamanda ebeveynlerle bebek arasındaki bağı güçlendiren etkili bir yöntemdir. Bu yazıda …
Anne Sütü Arttıran Gıdalar: Emziren Anneler İçin Beslenme Önerileri
Süt arttıran besinler, emziren annelerin süt üretimini desteklemeye yardımcı olan gıdalardır. İşte anne sütünü arttırmaya yardımcı olan bazı besinler: Yulaf: Yulaf, …
Bebekler İçin Ev Güvenliği: Bebekler İçin Evde Alınması Gereken Güvenlik Önlemleri ve İpuçları
Bebeklerin güvenliği, ebeveynler için en büyük önceliklerden biridir. Bebeklerin meraklı doğası ve gelişmekte olan motor becerileri, evdeki tehlikelerle karşılaşma olasılıklarını artırır. …
Bebeklerde Aşı Takvimi: İlk Yılın Önemli Aşıları
Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için, zamanında ve eksiksiz olarak aşılanmaları büyük önem taşır. Aşılar, bebeklerin bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine ve yaşamları …
Emzirme ve Çalışma Dönemi: İş Hayatına Dönerken Bebeğinizle Bağınızı Sürdürmenin Yolları
Çalışan anneler için emzirme ve çalışma dönemi, birçok zorluğu beraberinde getiren bir süreçtir. Bu dönemde annelerin iş hayatına dönerken bebeğinin ihtiyaçlarını …
Ek Gıda: Bebekler İçin Sağlıklı ve Keyifli Bir Yolculuk
Ek gıda süreci, bebeklerin sadece anne sütünden beslenmeye başladığı dönemden, katı yiyecekler tüketmeye başlamasına kadar olan zaman dilimini kapsar. İşte bebekler …

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Shopping Cart
Scroll to Top