Doğumda Ten Tene Temas

Sosyal medyada ten tene temas (TTT) etiketiyle bir çok doğum anı fotoğrafı görüyorum. Fakat fotoğrafa baktığımda annede hastane önlüğü boğazına kadar kapalı, bebek ise çoktan giydirilmiş. Peki burada temas eden tenler hangileri burunlar mı?

TTT dediğimiz şey annenin çıplak göğsüne, bebeğin çıplak bir şekilde yerleştirilmesi ve emzirme sağlanana kadar yani ortalama 1 saat kadar bu şekilde çıplak birbirlerine temas etmeleri. Eğer ortam soğuksa üstlerine bir havlu örtülebilir elbette.

Ten tene temas neden bu kadar önemli? Ne gibi faydaları var? bir de bunlara bakalım…

Öncelikle bebeğin annenin kokusunu alması için çıplak olmaları önemli, sonrasında bebeğin annesinin kalp atışını duyabilmesi tanıdık bir yerdeyim duygusunun oluşması açısından önemli. Geldik en önemli kısma, eğer bebek annesinin çıplak vücuduna gelirse emme çalışmaları sırasında annesinde dost mikroorganizmalarla tanışacak ve bağışıklık sistemi için mükemmel bir adım atılmış olacak. Oysa düşünün annenin üstünde kıyafet olsaydı yavrucak onları yalayacaktı ve tanıştığı ilk şey hastane mikroorganizmaları olacaktı..

Anneyle TTT yapamıyorsa ne yapacağız?

Hop babanın çıplak göğsüne yerleştireceğiz. Böylece babasındaki dost mikroorganizmalarla tanışmış olacak. Doğum sonrası babayla TTT yapan bebekler kesinlikle babalarına çok düşkün oluyorlar demedi demeyin. Sonrasında özellikle bebekleri sakinleştirmek, gaz çıkarmak, uyutmak gibi aktivitelerde çok rahat ediyoruz anneler olarak =)

Zaten çalışıyorsanız o sizin için bu durumları en iyi şekilde organize edecektir hiç merak etmeyin 🙂

Peki doğum anında bebeğin bebek odasına gitmesi gerekti ne yapacağız?

Bazen bu da başımıza gelebiliyor. Hiç problem değil. Öncelik bebeğimizin sağlığı. Bebeğimiz yanımıza geldiği anda üstümüzde ne varsa çıkaracağız, bebeğimizin de altında sadece bezi kalacak ve hemen çıplak göğsümüze koyacağız. Hiç bir zaman geç değil. Bol bol TTT yaparak açıkları kapatacağız.

Ne zaman kadar devam edeceğiz?

Ten tene temasın hiç bir sınırı yok. Bebeğimiz bir kaç yaşına gelene kadar devam edebiliriz. Yapılan araştırmalar anne ve babayla TTT devam etmesi durumunda 6. ve 12. ayda görülen enfeksiyon oranlarında ciddi azalmalar görmüşler. Ne de olsa bu yavrular anne ve babalarından dost bakteriler, mikroorganizmalar alarak bağışıklık sistemlerini diğer bebeklere göre daha iyi geliştirdiler. Bebeklerin erken tuvalet alışkanlığı, dil ve motor sistemlerde iyilik hali de gözlenmiş. Kesinlikle bu bebekler daha sakin ve huzurlu oluyorlar 🙂

Doğum öncesi neler yapabiliriz?

Keşkesiz Doğuma Hazırlık Eğitimi alıp doğum hakkında önceden bilgi sahibi olman da önemli. Böylelikle doktorundan neler istemelisin, bebeğinin ihtiyaçlarının neler olduğu gibi konuları öğrenmiş olursun. Doğum sonrası keşkelerimizin olmaması en büyük hedefimiz.

Naçizane tavsiye bebeğinizle ten tene teması kesmeyin ve her gün 1-2 saat birbirinize sarılarak vakit geçirin. Babası eve geldiğinde de babasıyla yapsın. Bebek gelişimi açısından çok kıymetli bir aktivite.

Öperim güzel anne 🙂


Bire Bir Danışmanlıklar

Atölye ve Eğitimler

Kitaplar


Youtube videolarıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Youtube Videolarım

Instagram gönderilerime aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Instagram Gönderilerim
Shopping Cart
Scroll to Top