Bebeklerde Meme Reddi

Öncelikle gerçek meme redlerini geçici meme redlerinden ayırmak gerekiyor. Sonrasında ise meme reddinin sebebini bulmamız önemli. Neden memeyi reddetiyor? Meme reddi neden olur? Meme reddi belirtileri nelerdir? Sebebini bulduktan sonra çözümler konusuna geçiş yapabiliriz.

Bebekler bir çok sebeple emmek istemeyebiliyorlar.

Bunun en yaygın sebebi de tok olmasına rağmen annenin bebeği beslemek istemesi oluyor. Özellikle bu gibi durumlarda anneler bebekleri kafalarından tutup memeye doğru ittirebiliyorlar. Kafadan ittirmek bebeklerde kavga etme refleksini aktive ediyor. Kendini geriye doğru çekiyor ve ağlamaya başlıyor. Bir süre bu şekilde zorla emzirilmeye çalışılan bebeklerde gerçek meme redleri başlıyor. Bebek için emmek travmatik bir hal alıyor. Memeyi görünce bile ağlamaya başlayabiliyorlar.

İlk kural bebek emmek istemiyorsa kesinlikle ve kesinlikle zorlamayacağız. Kafasını memeye doğru itmeyeceğiz. O an emmek istemiyorsa daha sonra tekrar teklif edeceğiz. Emmek isteyene kadar sadece teklif edeceğiz, zorlamayacağız.

Dediğim gibi genelde bebekler tok oldukları için emmek istemiyorlar ve anne tarafından bu durum meme reddi olarak algılanabiliyor. Bebeğin büyümesiyle beraber acıkma zamanları arası da açılabiliyor. 4-5 aylık bebeklerde bu süreler 6 saati bulabiliyor. Aslında biz yetişkinler gibi. Kimimiz 2-3 saatte bir düzenli besleniriz bu yaşımızda bile. Kimimizse günde bir kaç öğün ile günü tamamlarız. Her bebek farklı unutmayın. Büyük bebeğin hala 2-3 saatte bir besleniyorsa bu küçük bebeğin de o kadar sık beslenmek isteyecek anlamına gelmiyor 🙂

Diğer bir yanlış anlaşılmaya açık bir konu ise bebeğin dış dünyaya algılarının açıldığı dönem. Ortalama 3. aydan sonra yaşanabiliyor. Bazı bebekler dış dünya ilgilerini çekmeye başladıktan sonra uyanıkken emmekte zorlanabiliyorlar. Etrafa o kadar çok uyaran oluyor ki konsantre olup ememiyorlar. Bu tarz durumlarda da bebekleri zorlamamak önemli. Uyku sersemi olduğu zamanları yakalamak, uykuya geçerken, uykudan uyanırken emzirmek gerekiyor. Bir kaç ay sonra artık dış ortama alışınca bir gün aniden emmeye devam ediyorlar. Burada önemli olan emzirmekten vazgeçmemek ve pes etmemek.

Diğer bir konu ise büyüme atakları.

Bazen büyüme atakları sırasında bebekler emmek istemez. Bu da geçici bir durum ve atak geçer geçmez bebek tekrar eski düzenine döner ve emmeye başlar.

Bir diğer konu annenin menstrüasyonunun başlaması. Annenin hormon değişimi ile beraber kokularının değişmesi bebeğin hoşuna gitmeyebilir ve bir kaç günlük kısa meme redleri yapabilir. Geçicidir 🙂

Ev değişikliği, taşınma, tatile gitme, gündüz fazla misafir olması, annenin işe başlaması, bakıcı değiştirme.. gibi durumlarda bebekler kısa süreli meme redleri yapabilirler. Sonrasında düzelecektir hepsi merak etmeyin.

Gerçek meme reddi bebeğin hiç bir koşulda ve şartta memeyi emmeyi kabul etmemesi.

Gece – gündüz fark etmeksizin. Burada altta yatan nedeni bulmak kritik. Bebek neden emmek istemiyor? Neden memeden beslenmek istemiyor? Biberona mı çok alıştı? Kavramakta mı zorlanıyor? Bağlanmayla ilgili bir problem mi var? Ağzında bir yara var ve canı mı yanıyor? gibi gibi gibi bir çok neden ve sebep olabilir.

Bu gibi durumlarda sebepler bulunduktan sonra bunları telafi etmek ve anneyle bebeğin bağını güçlendirmek önemli. Beraber duşa girip duşta emzirme denemeleri yapmak genelde bebeğin tekrar anneyle güzel bir bağ kurması için faydalı oluyor. Onun dışında bol bol ten tene temas yapmak da faydalı.

Meme redlerinde sebep ne olursa olsun ilk başta, sorun kemikleşmeden emzirme danışmanlığı almak önemli.

Sorun ne kadar yeniyse çözümü ve geri dönüşü o kadar kolay oluyor. Bebek memeyi reddetiyorsa 3-4 gün sabırla beklemek, emzirmeye zorlamamak, geçmiyorsa bir danışmanlık almak faydalı oluyor.


Bire Bir Danışmanlıklar

Atölye ve Eğitimler

Kitaplar


Youtube videolarıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Youtube Videolarım

Instagram gönderilerime aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Instagram Gönderilerim
Shopping Cart
Scroll to Top