Yenidoğan bebek nasıl uyandırılır bir çok anne babanın en merak ettiği konulardan biri. Hatta durum o kadar vahim ki her üç aileden ikisi en az bir kez bebeklerini uyandıramadıkları için hastaneye giderler ve bebek hemşiresi hop uyandırır bebekleri.
Bu durum en büyük nedeni anne ve babaların bebeklerine çok hassas davranları, zarar vermekten korkmaları. Oysa ki yenidoğanları uyandırmak için ciddi uyaranlara ihtiyaç vardır. Bir diğer bir bilgi de yenidoğanlar sanıldıkları kadar hassas değildir.
Yenidoğan bebek ne kadar uyur?
Normalde bebeklerin uyku döngüleri 30-50 dakika arasındadır. Bir kaç kere bu döngüde uyuduktan sonra 3-4 saat uyanık kalabilirler. Tabii bu bahsettiğim durum biraz daha büyük bebekler için geçerli. Yenidoğanlar uyanmakta zorlanıyorlar. Bazen kan şekerleri düştüğü için, bazen sarılık oranı yükseldiği için, bazen ise üstü çok kalın giydirildiği için.
Yenidoğan bebekleri maksimum 3 saatte bir emziriyoruz ki sarılık değerleri yükselmesin, kan şekerleri düşmesin. Sarılıkla ilgili detaylı yazdığım yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Yenidoğan Sarılığı
Islak bir bezle yüzünü silme
Gelelim yenidoğan bebek nasıl uyandırılır ilk uyandırma yöntemimize. Bebeğin yüzünü ıslak bir bezle silmek uyanmasına yardımcı olur. Yalnız bu bezin gerçekten ıslak olması, şıpır şıpır su damlıyor olması lazım. Nemli bir bez yeterli olmayacaktır. Ağız silme mendillerini kullanabilirsiniz.
Ayaklarına masaj yapma
Ayaklarına masaj yapma, gıdıklama da bebeğin uyanmasına yardımcı olan uyaranlardan bir tanesi. Ama çok minnoş bir masaj yaparsanız bebeğinizi uyandırmaya yetmeyecektir.
Üstünü soyma
Yeni doğmuş bebekleri genelde çok kalın giydirme dürtüsünde oluyoruz. Haliyle bebekler sıcaktan uyanamayacak hale geliyorlar. Bazı anneler bebeklerini kalın giydirmediklerini de düşünseler, genelde o üst hep bebeğe kalın geliyor. Uyandıramama durumlarında bebeğinizin üstünü soyun, uyanmasına yardımcı olacaktır.
Poposunu yıkama
En güzel uyandırma yöntemlerinden biridir. Bebeği soymanın yetmediği yerlerde, bezini çıkarıp hop tutun suyun altına popusunu. Suyun etkisiyle uyanmak durumunda kalacaktır minik kuşumuz.
Yatağın içinde döndürme
Geldik son yöntemimize. Hiç birinin işe yaramadığı durumlarda bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Bebeği yatağın içine sırt üstü yatırıyoruz. Sonra yatağın içinde yuvarlıyoruz. Böylece bebeğin denge noktasını bozduğumuz için uyanmasına yardımcı olmuş oluyoruz.
Bu yöntemleri sırasıyla denedikten sonra eğer bebeğiniz yine de uyanmıyorsa o zaman acile gitmenizde fayda var. Ama büyük ihtimalle bunları yaptığınız zaman bebeğiniz uyanacaktır endişe etmeyin.
Bire Bir Danışmanlıklar
- Uyku Danışmanlığı
- Emzirme Danışmanlığı
- İşe Başlama Danışmanlığı
- Ek Gıda Danışmanlığı
- Tuvalet İletişimi Danışmanlığı
- Emzirmeyi Sonlandırma Danışmanlığı
Atölye ve Eğitimler
- Hamilelikte Emzirme ve Bebek Bakımı Eğitimi Video Kaydı
- Şefkatle Uyku Atölyesi Video Kaydı
- Süt Arttırma Atölyesi Video Kaydı
- Ek Gıda Atölyesi Video Kaydı
- 0-3 Ay Bebekli Anne Atölyesi