Aç bebek uyur mu bir çok ailenin aklına takılan sorulardan bir tanesi. Genel olarak baktığımızda aç olan bebeğin uyumayacağını, hatta kıyameti koparacağını söylemek yanlış olmaz.
Tabii burada bebeğim yaşı da önemli. İlk 10 gün boyunca bebekler sarılılık riski olduğu için sarılık değeri artıp veya kan şekeri düşüp uyanmakta zorlanıyorlar. O yüzden özellikle ilk 10 gün aç tok demeden maksimum 2-3 saatte bir emzirilr, uyuyorsa uyandırılıp emzirilir.
Bebekler büyüdükçe, kilo alımları da iyiyse beslenme sırasında veya sonrasında uykuya geçerler. Burada önemli bir başka nokta da bebeklerin nasıl uyumasını beklediğimiz. Eğer baygın bir şekilde uyumasını beklersek çok büyük bir yanılgıya düşeriz.
Bebeklerin uykusu çok hafif olur. Derin uykuya geçmezler. Bunun en önemli sebebi hayatlarını tehlikeye atacak durumlarda kendilerini korumalarıdır. Eğer çok ağır uyursa bir bebek negatif bir durumda yani ağzı yüzü kapanırsa uyanıp kendini kurtaramaz. Bu yüzden bebeklerin uykusu çok hafiftir. En ufak bir negatif durumda uyanıp ağlayarak çevresindekilere haber verebilir.
Fakat mama verdiğimizde bebeklerin baygın şekilde uyuduğunu görürüz. Çünkü anne sütü kolay sindirilen bir besinken, mamanın sindirimi oldukça zordur. Buna kendimizden örnek vermek gerekirse, akşamları yediğimiz yağlı yemekler sonrasında nasıl uyku bastırdığını düşünebiliriz. Bu yüzden eğer mama verince bebeğiniz ağır, derin uyuyorsa bunun fazla beslenmekten olduğunu söylemek yanlış olmaz. Anne sütü bebeği tetikte tutar.
Bebekler ne kadar uyur?
Bir diğer durum da bebeklerin ne kadar uyuması gerektiğine dair yanlış izlenimlere sahip olmamız. Bebeklerin sürekli uyuması gerektiğine dair bir algı var. Oysa bebekler çoğunlukla uyanıktırlar. Gündüzleri meme emerken gözlerini kapatıp kestirirler. Bu da onlar için genelde yeterli olur. Ortalama bir uyku döngüsü bebeklerde 30-50dk arasında sürer. Ve unutulmaması gereken bir önemli nokta da günde en az bir kere 4-5 saat uyanık kaldıkları bir dönem olur.
Eğer bebeğiniz huzurluysa, rahatsa, keyfi yerindeyse karnı toktur ve uykusu yoktur. Eğer bebeğiniz huzursuzsa, rahatsızsa o zaman bir derdi vardır. Bu açlık olabilir de olmayabilir de. Bunu net olarak anlamanın bir yöntemi yok. Ancak bebeğiniz huzursuzsa hemen onu rahatlatmak için sırayla denemeler yapabilirsiniz.
Bebeğim huzursuzsa neler yapabilirim?
Bebeğiniz huzursuzsa ilk yapacağımız şey aç mı acaba diyerek emzirmek. Eğer emmiyorsa başka bir derdi vardır. Gazı olabilir diye gazını çıkarmaya çalışırız. Gaz da yoksa bezini değiştiririz. Eğer bu da işe yaramazsa belki de anne karnını özlemiştir diyerek kucağımızda sakinleştirmek için gezdiririz. Kucakla hafif salınımlarla bebeği gezdirmek anne karnını hatırlattığı için bebekleri rahatlatır.
Bazen 10-15 litrelik bir kovaya 37 derece su hazırlayıp bebeği koltuk altlarından tutup kovaya sokmak da çok rahatlatır. Anne karnında suyun içindelerdi. Tekrar suyun içine girmek gaz sancılarına ve bazen kaka yapamama problemlerine çok iyi gelecektir.
Bebeğin ellerini emmesi ne anlama geliyor?
Bebeklerin ellerini emmeleri de genelde yanlış anlaşılan bir durum. Bebekler anne karnındayken de ellerini, parmaklarını emiyorlardı, emzirme alıştırmaları yapıyorlardı. Doğduktan sonra da emme reflekslerinden ötürü ellerini emmeye devam ederler. Bu aç olduklarını kesinlikle gösteren net bir bulgu değil. Karnı tıka basa dolu olan bebek de ellerini emebilir.
Bebeğin ellerini yumruk yapması ne anlama geliyor?
Bir diğer doğru bilinen yanlış da bebeklerin açsa ellerini yumruk yapması. Tok ise avuçlarını açmaları. Bebeğin ellerini yumruk yapması aç olduğunu gösteren bir bulgu kesinlikle değil. Eğer kendini kasıyorsa ve elleri yumruk halindeyse bir sıkıntısı olduğunu düşünebiliriz. Bu gaz da olabilir, kaka da olabilir. İlla açlık olması gerekmiyor. Zaten belirli bir dönem sonra kavramayı öğrenince sürekli yumrukları kapalı olacaktır.
Sonuç olarak özetlememiz gerekirse aç bebek uyur mu? Gerçekten aç olan bir bebek uyumaz, uyuyamaz. Ayrıca uyumadığı gibi huzursuz olur ve ağlar.
Eğer huzurluysa ama uyanıksa bunu önemsemeyin. Eğer huzursuzsa sırasıyla yukarıda bahsettiğim şeyleri deneyin
Bire Bir Danışmanlıklar
- Uyku Danışmanlığı
- Emzirme Danışmanlığı
- İşe Başlama Danışmanlığı
- Ek Gıda Danışmanlığı
- Tuvalet İletişimi Danışmanlığı
- Emzirmeyi Sonlandırma Danışmanlığı
Atölye ve Eğitimler
- Hamilelikte Emzirme ve Bebek Bakımı Eğitimi Video Kaydı
- Şefkatle Uyku Atölyesi Video Kaydı
- Süt Arttırma Atölyesi Video Kaydı
- Ek Gıda Atölyesi Video Kaydı
- 0-3 Ay Bebekli Anne Atölyesi