Bebeklerde diş çıkarma zamanı her bebekte farklılık gösterir. Bazen 2-3 aylıkken bebeklerin diş çıkarma belirtileri gösterdiğini görebiliriz. Bazı insanlar henüz çok erken olduğunu söyleyebilir ama unutmamak lazım ki dişiyle doğan bebekler varken bazı bebeklerin erken diş çıkarma belirtileri göstermelerine şaşırmamalıyız.
Genellikle 4. ay ile 7. ay arasında bebeklerin diş çıkarma belirtilerini gözleriz. Ama dediğim gibi bazen 2. ayda da görülür. Ayrıca bazı bebeklerde de ilk dişin çıkması 14. ayı bulur. Hepsi de çok normaldir.
İlk ve en önemli belirti tabii ki bebeğin salya miktarındaki artış diyebiliriz bebeklerde diş çıkarma belirtisi olarak. O kadar çok salyaları akar ki sürekli kıyafet değiştirmek zorunda kalabilirsiniz =)
Diğer önemi bir belirti ise ellerinin sürekli ağzında olması diyebiliriz. Hatta bazen o kadar yoğun kaşıntısı olur ki bebeklerin bu dönemlerinde, memeyi emmeyi bırakıp ellerini emmeye başlayabilirler. Anneler genelde bu durumda endişeleniyorlar. Ellerini emiyor, aç ama beni emmek istemiyor diye değerlendirebilirler. Oysa sadece çok şiddetli bir kaşıntısı vardır, bebeğin ve elleri daha sert olduğu için yumruk yapıp daha rahat bir şekilde kaşıntısını geçirir.
Tabii diş kaşınmaları başlayınca emzirmelerin sonuna doğru memeleri ısırma durumları da ortaya çıkar. Bu ısırmalarda dikkat edilmesi gereken en önemli şey, aşırı tepki göstererek bebeğin korkmasını engellemek olacaktır. Tabii bir de attığınız çığlıkları oyun olarak algılayan bebekler kaşıntısı olmadan da ısırır =)
Yine önemli bir diş çıkarma belirtisi de aslında gece uykularının bozulmasıdır. Bebekler ağrılı bir süreçten geçtikleri için geceleri en sessiz ve durgun anlarda ağrılarını daha çok hissediyorlar. Bu durum da uykularını negatif yönde etkiliyor.
İştahsızlık da bu dönemde görülen belirtilerden bir tanesidir. Bu dönemde kilo alımı da yavaşlar. Hatta bazı bebekler kilo bile kaybeder.
Tabii ki huysuzluk böyle ağrılı bir dönemin olmazsa olmazı. Hangimiz ağrımız varken iyi sosyal ilişkiler yönetebiliriz ki?
Burada unutulmaması gereken en önemli şey diş çıkarmanın bir süreç olduğudur. Dişin, çene kemiği içerisinde ilerlemesi, yol alması oldukça uzun sürer. Yani bu belirtileri göstermesi bebeğin hemen bir kaç hafta içinde diş çıkaracağı anlamına gelmiyor. Bazen bu dönem oldukça uzun sürebiliyor.
Bu dönemde neler yapılabileceğiyle alakalı yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz
Bebekleri Rahatlatmak İçin Diş Çıkarma Döneminde Yapılacaklar
Bire Bir Danışmanlıklar
- Uyku Danışmanlığı
- Emzirme Danışmanlığı
- İşe Başlama Danışmanlığı
- Ek Gıda Danışmanlığı
- Tuvalet İletişimi Danışmanlığı
- Emzirmeyi Sonlandırma Danışmanlığı
Atölye ve Eğitimler
- Hamilelikte Emzirme ve Bebek Bakımı Eğitimi Video Kaydı
- Şefkatle Uyku Atölyesi Video Kaydı
- Süt Arttırma Atölyesi Video Kaydı
- Ek Gıda Atölyesi Video Kaydı
- 0-3 Ay Bebekli Anne Atölyesi