Aç Bebek Nasıl Anlaşılır?

Bir çok annenin en büyük merakı aç bebeğin nasıl anlaşılacağıdır. Sürekli kaygısı bebeğin doymama kaygısını yaşar. Her sinyal ve belirti doymayan bebek, aç bebek tanısı koydurur. Çok da haklıdırlar çünkü bebek doğduğunda ne yazık ki yanında bir kullanma kılavuzu vermiyorlar ve biz ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Aç mı? Tok mu? Gazı mı var? Neden ağlıyor? Sarılık olur mu? gibi bir sürü soruyla baş başa kalmış endişeli bir anneyle karşılaşıyoruz.

Büyük ihtimalle sen de bunları yaşadın veya yaşıyorsun. Öncelikle şunu söyleyeyim hepsi geçiyor. İlk günlerdeki ağlamaları anlayamamak, yerini “hımm bu açlık ağlaması”, “aa bu altı kirli ağlaması” diye ayırt edilebilir hale geliyor. Tecrübeyle sabit, annelik içgüdülerine güven. Hepsini anlayacaksın.

Bebek Maması Kullanmaya Başlama

İlk günlerde yapılan en büyük hatalardan biri bebeğin kilo alımı, sarılık değeri, çişli ve kakalı bez sayısı iyi olmasına rağmen aç bebek kaygısıyla mama başlanması. Mama başlanırken de hep en iyi bebek maması araştırılarak ona başlanıyor. Öncelikle şunu söyleyeyim en iyi bebek maması diye bir şey ne yazık ki yok. Çünkü bebek mamaları her türlü birbirine benzer. Hiç biri anne sütünün yerini tutamaz, anne sütüne benzeyemez. Hatta biz naçizane deriz ki “çok da iyi bir mama olmasın ki anne sütüne tercih etmesin bebek mamasını”.

Mamaya kullanmaya bir kere başlayınca da bebek az emmeye başladığı için annenin sütü azalmaya başlar. Mama takviyesi alan bir çok bebekte bu durum yaşanır. Çünkü süt arz talep meselesidir. Bebek az emerse, anne az süt üretir. Bu sefer süt sağma makinesi devreye girer. Anne ek mesai olarak süt sağmaya başlar. Sadece memesine yerleştirip emzirecekken iş yükü ne kadar arttı farkında mısın? Mamalar, biberonlar, sterilaziatörler, süt sağmalar, üstüne emzirme iş yükü arttıkça arttı. Üstüne bir de tabii annenin moralinin bozulmasından hiç bahsetmiyorum bile.

Bebeğin Uykusu

Gelelim bebeğin açlık belirtilerine.. Az uyumak, ellerini emmek açlık belirtileri kesinlikle değil. Bebekler zaten normalde maksimum 50 dakika uyurlar. Memede emerken 10-15dk bile içinin geçmesi bazen onun için yeterli olur. Oysa mama alan bebekler saatlerce uyur. Çünkü bebek mamasını sindirmek zordur ve bu da uzun süre uyumasına neden olur. Yenidoğanı ne kadar emzirirsem sütüm o kadar artar. Bebek maması alıp uzun süre uyuyan bebeğin annesinin sütünün artmaması, hatta azalması çok doğaldır. O yüzden lütfen mama veriyorsan bile bir emzirme danışmanılığı al ve mamayı nasıl ve ne kadar vereceğin düzenlenilsin.

Bebeğin Ellerini Emmesi

Ultrasonları hatırla. Eli hep yüzündeydi bebeğinin. O’nun en yakın arkadaşları elleri. Anne karnındayken emzirme alıştırmalarını ellerini emerek yapıyordu. Ellerini emmeye o kadar alışık ki.. Hatta eldiven takıyorsan lütfen takma ki bebek en yakın arkadaşlarından ayrılmasın. Tırnakları çizecek diye endişe ediyorsan tırnaklarını keserek törpüleyebilirsin. Sonuçta ellerini emmesi de doğru bir açlık belirtisi değil.

Bebeğin Aranması

Heh işte bu ben emmek istiyorum demek. Ama bu da açım ben demek değil. Unutma ki bebekler sadece karınları açken emmek istemez. Annesine yakın olmak için, duygusal ihtiyaçlardan da emerler. Annesiyle bebeğin en güzel iletişim yollarından biridir emzirmek.

Yanağına minnacık parmağınla dokunduğunda kafasını o tarafa doğru çevirip yakalamaya çalışıyorsa bu aranmak demek bu arada. Bu zamanlarda bebeğini sınırsızca emzirebilirsin. Saatlere, dakikalara takılma. Bazen bırakmak istemez memeni, bu da çok normal. Sonuçta bu minik yavrum hiç tanımadığı bir yere geldi ve tek güvendiği kişi sensin. Tabii ki senin kollarında, senin koynunda olmak isteyecek. Eğer onu kucağa alışır diyerek kenara koyarsan güvensizlik içinde büyüyecektir. Bırak emsin, kucağında kalsın. Güven bana ileride çok rahat edeceksin.

Bebeğin Ağlaması

Bebeğin ağlaması geç açlık belirtisidir. Artık sinir krizi geçiriyor diyebiliriz açlıktan. Ama unutmamak lazım ki bebeğin tek ağlama nedeni açlık değildir. Altı kirli olabilir, sıcaklamış olabilir, gazı olabilir, bir şeye üzülmüş olabilir, uykusu gelmiş olabilir, yorulmuş olabilir.. Bir sürü neden sayılabilir bebeğin ağlaması için. Ama bir bebek ağlıyorsa elbette ki önce memeyi teklif etmeliyiz.

Sonuç olarak bebeğin gerçekten aç olup olmadığını anlamak biraz tecrübe gerektiriyor ve bu tecrübe zaman içinde oluşuyor merak etme. Senin yapman gereken ilk 3 ay hep kucağında tutmak ve her istediğinde emzirmek. Saatlere takılma, az emdi, çok emdi deme. Bebeğinin sana ve memelerine ihtiyacı var.

Eğer doymadığıyla ilgili veya sütünün azlığıyla alakalı endişen varsa önce emzirme danışmanlığı al, direk mamaya başlama. Sonra geri dönmemiz çok zor oluyor.

Bebeğin kilo alımı iyiyse, çişi ve kakası yeterliyse özgür bırak yavrunu. Yeni dünyasına senin memelerinde güven dolu bir şekilde alışsın.

Öperim tatlı anne…


Bire Bir Danışmanlıklar

Atölye ve Eğitimler

Kitaplar


Youtube videolarıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Youtube Videolarım

Instagram gönderilerime aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Instagram Gönderilerim
Alışveriş Sepeti
Scroll to Top